Renasterea Italiana – Pictura
Cea mai importanta zona de dezvoltarea a artelor in Reanastere a fost la Florenta cu Scoala florentina. Au mai fost si scoala venetiana, romana, milaneza, napolitana si alte centre (Parma, Verona, Siena, Ferrara, etc)
Aceste scoli erau scoli artistice, nu institutii de invatamant al statului. Fiecare scoala avea un anume stil care a fost imprimat pictorilor locali si care a dus la cresterea artei italiene.
Unul din initiatorii Renasterii italiane a fost Giotto (1267-1337) care este vestit pentru Sfantul Francisc din Assisi (un monah vestit si pentru care lumea, dupa moartea sa, mergea in pelerinaj la Assisi). Talentul lui Giotto l-a facut sa traiasca prin pictura ca si in realitate, integrandu-l in peisaj. A folosit perspectiva, o tehnica prin care se reprezinta spatiul cu obiectele sale, dintr-un anumit unghi al privitorului. Pictorul s-a documentat despre viata sfantului si a avut modele vii care sa-l reprezinte.De aceea figurile lui Giotto sunt expressive, cu atitudini firesti si pline de viata.. El a deschis drumul spre cunoasterea lumii exterioare si a omului prin imagine vizuala, in pictura. A fost de asemenea, si sculptor si arhitect.
Masaccio (1401-1428) a dus mai departe principiile noului stil in pictura, prin studiul naturii si al chipului omului. Personajele lui , in general inspirate din Biblie, sunt create in momentele lor de mare framantare sufleteasca (Adam si Eva din Capella Branacci).
Nascut in Florenta, Sandro Botticelli (1444-1510), vestit pictor prin faptul ca a redat oamenii contemporani, cu infatisari placute, gratioase si armonioase. Pictorul a fost un geniu in Primavara sa, cu cele trei gratii, cu intreaga natura aleasa cu grija pentru a reda frumusetea anotimpului si a personajelor. Florile din tablou sunt flori redate perfect din natura de pe pajistile ce inconjoara Florenta. A avut ca model la Primavara pe vestita Simonetta Vaspucci, cunoscuta in toata Florenta, figura sa regasindu-se si in alte lucrari ale sale.
Un alt mare reprezenatant al scolii italiene a fost Piero della Francesca (1416-1492) care a pictat mai ales fresce. Era si mathematician si a scris Despre arta de a picta in perspectiva, curs despre secretele spatiului (fuga liniilor, a planurilor spre infinit, etc). A realizat fresce intr-un stil sobru, elegant, precis (la templul familiei Malatesta de la Rimini si altele).
Pictorii de mai sus au fost premergatorii celor trei genii ale Renasterii italiene, Leonardo da Vinci, Raffael si Michelangelo. Acestia au fost artisti a caror creatii au trecut timpul si reprezinta modele pentru toate veacurile.
Format la Florenta, Leonardo da Vinci (1452-1519) a lucrat apoi si a format scoala de pictura din Milano. Ca majoritatea renascentistilor, a excelat in diverse domenii, a fost arhitect, fizician, chimist, a pus bazele construirii submarinelor, a proiectat primul elicopter, a fost inginer de fortificatii, poduri. A studiat anatomia si fiziologia omului, a fost literat si muzician. Totul l-a interesat si in totul a avut succes.
In pictura cea mai vestita lucrare a sa este Cina ce de taina, capodopera a artei universale. A redat starile celor doisprezece apostoli cand acestia afla ca Iisus va fi tradat, indignarea, furia, mihnirea, melancolia, teama, violenta, etc. Lucrarea este un studio tipologic, ilustrand temperamentul omenesc pentru ca apostolii sunt reprezentati ca oameni adevarati.
Mona Lisa sau Gioconda, o femeie cunoscuta de da Vinci la Florenta, i-a dus si mai departe faima prin surasul indescifrabil de generatii intregi.
Raffaello Sanzio da Urbino (1483-1520) cunoscut mai bine ca Raffaello este al doilea titan al Renasterii italiene. Este cunoscut prin chipurile de mame fericite cu copii in brate, vestitele Madone: Frumoasa Gradinarita, Madona Sixtina, etc. A pictat patru camere din palatal Vaticanului ( Stanze). Sunt vestite frescele sale ca Scoala din Atena, in care sunt reprezentate toate personalitatile de seama din antichitate pana in timpurile sale. Ei reprezinta modele prin tinuta demna si sentimentele nobile, avand chipuri luminoase, senine, dedicandu-si viata activitatilor omenesti de creatie.
Si am ajuns la al treilea titan al Renasterii, Michelangelo Buonarroti (1475-1564). Fiind un mare sculptor, personajele picturilor sale sunt furtunoase, mai agitate, sunt sculpturale. O lume intreaga se perinda anual pentru a admira fresca de pe plafonul Capelei Sixtine din palatal Vaticanului. Aici au lucrat multi si mari artisti sub indrumarea sa, printre care si Botticelli. Exista noua panouri in care sunt reprezenatate scene din Geneza, Facerea Lumii din Biblie: Crearea omului, Pacatul originar, Potopul, s.a. Scenele sunt pictate ca si cum ar fi pe pereti verticali. Apar figuri statuare: Profetii Ieremia, Ezechiel, Ionas, Isaia, Daniel. Mai exista si spatii geometrice cu figuri de oameni chinuiti, umili, amestecate printre cele sfinte, avand ca modele muncitorii si lucratorii pietrari carora le adduce un omagiu.
Scoala Venetiana a fost reprezentata in principal de pictorul Tizian (1477-1576). A trait mult, 99 de ani si a lasat peste 4000 de lucrari, portrete de barbati, femei si copii lucrate cu un talent de neintrecut. Portrete vestite sunt Flora, Lavinia, La Bella, Carol Quintul, Filip al II-lea, pictorul fiind cautat in lumea intreaga la curtile regale, pentru maiestria sa., pentru ca oamenii de seama din epoca stiau ca vor ramane nemuritori prin portretele sale.
Am ridicat un colt al unei uriase cortine in spatele careia sta arta renascentista, in speranta ca iubitorii de frumos sa mearga sa vada in muzeele de pretutindeni, operele acestor titani ai picturii italiene.
Articol scris de: Edmeea Ionescu
Bibliografie: Istoria artelor – Marin Nicolau
Imagini: Google images
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Produse
- Waves - 70x50 cm 1.750,00 lei
-
Color madness • A4 (print pe coala)
Evaluat la 5.00 din 5150,00 lei
-
Girl • A4 (print pe coala)
Evaluat la 5.00 din 5150,00 lei
Urmareste-ma
Foarte bun articol
Intr-adevar !