Din pasiunea si din dorinta de a face cunoscuta povestea voastra, povestea celor pasionati de frumos, de culoare, de zen. Asa a luat nastere SheZenTribe, locul unde facem auzita povestea voastra.
Astazi stam de vorba cu minunata Dana Vlad. Te invit si pe tine sa iti iei o ceasca mare si aromata de ceai sau de cafea, sa aflam povestea Danei despre pasiunea ei, mozaicul.
De ce arta mai târziu?
Ca mulți alții care nu au ca primă ocupație arta dar care am cochetat în copilărie, adolescență, tinerețe cu aceasta, ajungem, la un moment dat al existenței noastre, să realizăm că în pofida succesului profesional în alte domenii, ceva nu ne mai satisface. Simțim că ne lipsește ceva, acel ceva pe care nu îl putem defini. Citim, mergem mai des la teatru, vizionăm filme și într-o bună zi trecem pe lângă o expoziție de artă vizuală și începe călătoria noastră într-un Univers prin care am mai trecut cândva și totuși ne pierdem în lucrările expuse, ni se taie respirația și totuși existăm, ne bucurăm ca niște copii care și-au găsit jucăria uitată în parc.
Nu știm cum se face că o persoană aproape șoptit ne amintește că programul s-a încheiat și că putem reveni a doua zi.
La revedere!
Ne întoarcem pe străduțele întortocheate, cu pași mărunți, parcă dorind să oprim timpul, să nu ieșim atât de repede din Universul care ne-a oferit atât de frumoasă emoție a cărei dulceață am mai gustat-o cândva, undeva departe.
Ajungem într-un sfârșit la destinație simțind un regret că totul s-a terminat și că nu ne vom mai reîntâlni cu această emoție și mergem la culcare având în mintea noastră atmosfera aceea agreabilă, liniștitoare, lipsită de ritmul alert, continuu alert, epuizant de alert în care trebuie să intrăm a doua zi. Eterna a doua zi!
Cum revii la artă?
Nu ușor… Te mai duci odată la o expoziție, la alta te întorci la serviciu, iar ieși iar mergi la o expoziție și tot încerci să îți încarci bateriile și ele se tot descarcă și te lupți cu tine, cu obligațiile pe care le ai și până la urmă decizi să o iei de la început cu pași mărunți de profan. De ce profan? Pentru ca nu ai încredere în resursele tale interioare, pentru că ești atât de prins în cotidianul business , crezi în el ca în ”Pâinea noastră cea de toate zilele” și care îți paralizează complet emoționalul.
Și totuși ajungi acasă și încerci să mai faci o schiță ca altădată, nu merge, încerci încă o dată și a doua zi și iar și iar până când începe să prindă contur ceva ce începe să îți placă. Cauți cu înfrigurare pe Internet cursuri de desen, pictură și găsești până la urmă. Dai click te înregistrezi și plătești. Te bucuri și te bucuri că ai reușit o pasă bună! Ai reușit să găsești cursuri la sfârșitul săptămânii! Așa că împac business-ul cu arta, ce vreau mai mult?
După patru săptămâni de cursuri te mândrești cu propria-ți realizare dar după un timp îți dai seama că ai mai dori să descoperi ceva, arta mozaicului!
Mai găsești un curs, mergi la toate orele, ești un elev conștiincios, inspiri și expiri emoția artei mozaicului, îți folosești până și simțul tactil, simți textura pietrei, o tai și te tai în muchia proaspăt tăiată și curge sângele tău pe piatră dar nu simți nimic decât plăcere, o tai din nou, o adaugi ca într-un puzzel îți vine o idee care nu te lasă și dai o altă turnură desenului inițial. E spectaculos când te gândești la piatră spui că e rigidă, nu poți să o domini ci te domină ea pe tine. Și totuși nu este așa! De-a lungul preludiului maturității am trecut cu mare dăruire prin desen, pictură, ceramică și arta modelării bronzului. Toate, îmi amintesc că mi-au oferit o mare plăcere, mi-au construit sentimentele și emoțiile de o manieră aparte. Acum îmi dau seama că nu aș fi putut trece prin lumea aceasta nebună fără resursele pe care mi le-au oferit aceste arte frumoase. Dar ca orice resursă este limitată. Ajungi să nu mai ai ce pune în locul ei. Îți mai trebuie încă 20 de ani ca să umpli golul, dacă mai ai noroc.
Norocul mi-a surâs! Căci m-am îndrăgostit de mozaic. Am început să lucrez cu o frenezie de care nu credeam să mai am parte. Fiecare lucrare are o poveste, o legendă, un vis, o stare deosebită, un dor în spatele ei.
Am început să realizez lucrări începând cu anul 2011, în august 2012 am fost admisă ca membru al British Association of Modern Mosaic (ulterior în anul 2016 m-am retras din considerente personale) iar în 27 octombrie 2012 am participat la The British Mosaic Forum unde am expus conform regulamentului o lucrare ”Troița”; în data de 16 aprilie 2016 am participat la expoziția de arte vizuale organizată de Finnish Model United Nations, în Helsinki, Finlanda unde am expus lucrările ”Primăvara”, ”Copacul fericirii”, ”Panseluțe”, ”Stea” și ”Diversitatea apei”; în data de 14 mai 2016 am fost invitată sa particip la expoziția de arte vizuale și concertul de muzică clasică organizată de Ambasada României la Helsinki, pentru Finlanda și Estonia, unde am avut plăcerea să expun lucrările ”Vis”, ”Doamna Fantomă cu Pălărie”, ”Ploaie de vară”, Plan Asimetric de Idei”, ”1 Martie”, ”O mie și una de nopți” inspirată din motivele tradiționale arabe, ”Cuvertură țărănească” și ”Geometrie Folk” – ultimele două inspirate din motive tradiționale românești; 27-29 noiembrie 2019 expoziția ”Viața în culori” Fitoceainărie Santhe, București organizata de Asociația Sfânta Sofia și Sfântul Ioan Rusu, Asociația Santhe și Spitalul Eftimie Diamandescu, județul Ilfov, unde am expus următoarele lucrări: ”Doamna Fantomă cu Pălărie”, ”Plan asimetric de idei”, ”Interferențe”, ”Pești”, ”Frize cu flori românești”, ”Geometrie Folk”, ”Cuvertură Românească” ultimele trei fiind inspirate din folclorul românesc.
Lucrarea ”1 Martie” este inspirată de sacrificiul legendar al eliberării soarelui.
Lucrarea ” Ploaie de vară” este inspirată de bogăția florală care rezistă în ciuda lipsei apei pe parcursul verii specifică sudului țării noastre – am dorit să fie o rugă pentru ploaie.
Lucrarea ”Doamna Fantomă cu Pălărie” este traducerea artistică a unui vis paranormal.
Lucrarea ”Bine ai venit în viața mea” este o expresie a femeii, mamei, soției ideale.
O poveste frumoasa, incantatoare, ce ne invata sa avem curajul sa facem arta oricand. Cine ar fi crezut ca niste placute mici si colorate pot spune astfel de povesti. Ei bine pot. Transmit emotie, transmit ganduri, spun ce vrei tu sa spui. Tablouri in bucatele de mozaic, tablouri pline de viata.
Sper ca si pe tine te-a incantat acest interviu si ca l-ai savutat alaturi de ceasca ta de cafea sau de ceai.
Urmareste-o pe Dana si pe Facebook: Dana Vlad
Povestea ta care este? Lasa-mi mesajul tau ca sa iti facem si tie povesteau auzita.
Produse
-
"Nude" - A4 cm
300,00 lei150,00 lei - Emerald waves - 100x80 cm (un tablou) - 100x240 cm (toate 3+ dinstanta dintre ele) 10.000,00 lei
-
Girl • A4 (print pe coala)
Evaluat la 5.00 din 5150,00 lei
Urmareste-ma
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!